Uppgradera dina fönster med effektiv solfilm


Varma lokaler eller bostäder, starkt bländande solljus eller solblekta golv och textiler. Fönster behöver vi för vårt välmående, men vi behöver inte problemen som fönster kan orsaka. Lösningen är oftast enkel genom att montera en solfilm.

Solfilm är idag ett vanligt uttryck som är en förkortning på solskyddsfilm. Solskyddsfilm tillhör kategorin fönsterfilmer där olika material löser olika problem eller behov. Upgradefilms erbjuder ett sortiment från världsledande tillverkare, vi har samma sortiment som professionella fönsterfilmsföretag

Solskyddsfilmer tillverkas med olika metaller t.ex. aluminium, titan eller koppar. Metallerna ger olika utseende/nyanser, ljusinsläpp och prestanda. Dessa filmer kallas metalliserade filmer. Den nya generationen solfilmer är s.k nano--keramiska och är helt fria från metaller,  dem keramiska partiklarna är så små att de faktiskt inte är synliga för blotta ögat och beläggs med 100-.tals lager, Som ett resultat har du en fönsterfilm med fantastik prestanda och som är helt klar i färgsättningen, vilket ger en högre grad av synlighet både under dagen och kvällen.

Vilken film man ska välja beror på behovet. Vi förklarar lite grundtänk innan du går vidare och läser mer om solfilmerna.

I produktnamnet finns alltid en angiven siffra, exempel ClearView 70 eller Prestige 40. Siffran är ett värde som talar om vilket ljusinsläpp (LT) i procent materialet har. Ett lägre tal är en mörkare film, och ett högre tal är en ljusare film. 

Till privata bostäder väljer man oftast mellan 40-70% vilket vi rekommenderar att hålla sig inom. Vill man ha lite insynsskyddat är 40% bästa valet och vill man ha en mer transparent fönsterfilm är en 70% solfilm man ska välja. Man ska veta att en mörkare film t.ex. 40% är effektivare mot värmen jämfört mot 70%. Alltså får man göra en avvägning vad som är viktigast -skillnaden är ca 10-15%.

Till kommersiella fastigheter är valet allt mellan 20-70%. Kontor är lite mer som privata bostäder medans fönster i industrilokaler är oftast valet 20% (den dominerande solfilmen är Silver-serien, en högreflekterande solfilm i silvertoning som påminner om skyskrapor i USA). Med sin spegelliknande yta ger den ett väldigt gott insynsskydd och är marknadens mest effektiva solskyddsfilm mot värmen alla kategorier (TSER upp till 85-90% vid utsides monterad) och är effektiv mot bländande sol.

Total solenergireduktion (TSER) % = Mäter i procent fönsterfilmens förmåga att avvisa solenergi i form av synligt ljus, infraröd strålning och UV-strålning. Ju högre TSER, desto mer solenergi avvisar skyddsfilmen. I våra produkter finns alltid TSER angivet i procent.

Ljustransmission (LT) % =  Mäter i procent det synliga ljuset som kommer in igenom av ett fönster. En lägre Ljustransmission (LT) är en mörkare fönsterfilm vilket motverkar bländning och är bättre som insynsskydd. Ett högre LT är en ljusare film och bevarar det naturliga dagsljuset bättre.


  Upgradefilms reder ut begreppen och hjälper dig framåt mot rätt film. 

  • Varma lokaler eller bostad = Välj en solskyddsfilm 
  • Starkt bländande solljus = Välj en solavskärmande fönsterfilm 
  • UV-strålning som bleker interiörer/textiler = Välj en UV-reducerande film 
  • Nyfikna grannar = Insynsskyddande film 
  • Glasförstärkning vid skadegörelse, inbrott eller attentat = Välj en säkerhetsfilm
  • Kallras under vintertid = Välj en Low-E film

Oavsett ert behov så har vi materialet.


Hittar du inte vad du söker? Söker du efter ett specifikt material från en viss tillverkare eller med en viss funktion? Kontakta oss  via mail så hjälper vår expert inom fönsterfilmer dig att ta fram rätt produkt. 

Vill du bli återförsäljare av våra fönsterfilmer? Skriv ett par rader till oss om din verksamhet.